مقالات

دیابت جوانی چیست؟ نحوه تشخیص+ علائم و درمان

دیابت جوانی چیست؟

دیابت جوانی چیست؟ با توجه به افزایش تعداد افراد مبتلا به دیابت، سن ابتلا به این بیماری در حال کاهش است. این وضعیت نشان می‌دهد که جوانان و نوجوانان در سنین کمتر از گذشته به‌طور چشمگیری بیشتر به دیابت دچار می‌شوند. اما علائم دیابت در نوجوانی چیستند؟ کدام نوع از دیابت بیشتر در این گروه سنی شیوع دارد؟ و آیا راهکارهایی برای درمان این بیماری در این سنین وجود دارد؟

در صورتی که نگران بهداشت فرزندان خود هستید، به ویژه اگر سابقه دیابت در خانواده دارید، پیشنهاد می‌شود تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.

همچنین میتوانید بخوانید : دیابت نوع یک چیست ؟

دیابت نوجوانی یا دیابت جوانی نوعی از دیابت است که معمولاً در دوره نوجوانی (پس از سن ۱۰ سالگی) شروع خواهد شد. این نوع دیابت به‌عنوان دیابت نوع ۱ نیز شناخته می‌شود. دیابت نوع ۱ ناشی از حمله سیستم ایمنی به سلول‌های بتا در لنفاوی‌های انسولین‌تولیدکننده در لوزالمعده است. این حمله منجر به کاهش یا از بین رفتن توانایی این سلول‌ها در تولید انسولین می‌شود.

انسولین یک هورمون حیاتی است که نقش اساسی در مدیریت قند خون دارد. با کاهش یا ناپدید شدن انسولین تولید شده توسط سلول‌های بتا، قند خون افزایش می‌یابد که به‌عنوان یکی از ویژگی‌های اصلی دیابت نوع ۱ شناخته می‌شود.

از جمله مهمترین ویژگی‌های دیابت نوع ۱ یا دیابت نوجوانی عبارتند از:

  • ظاهرشدن ناگهانی علائم بیماری
  • نیاز به استفاده روزانه از انسولین
  • مدیریت دقیق قند خون و رژیم غذایی

افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ نیاز به مراقبت دائمی و مدیریت دقیق برای کنترل قند خون دارند و میتوانند با انواع دستگاه تست قند خون و باید با چالش‌های مرتبط با این بیماری آشنا شوند.

علائم دیابت در نوجوانی دقیقاً مانند سنین دیگر است. معمولاً نوجوانان زیاد به این علائم توجه نمی‌کنند. به همین دلیل، والدین آن‌ها باید به سلامتی نوجوان خود توجه بیشتری نشان دهند. نشانه‌های زیر از مهمترین علائم این بیماری در نوجوانان هستند:

  • نیاز به دفع ادرار مکرر: در بیماری دیابت میزان قندخون در بدن به‌شدت افزایش یافته و به همین دلیل، افراد به‌طور مکرر به دستشویی می‌روند. درواقع، کلیه‌ها برای جلوگیری از هرگونه آسیب به بدن، قند اضافی را دفع کرده و به همین دلیل، فرد باید به‌طور مکرر به دستشویی برود.
  • گرسنگی شدید: سلول‌های بدن برای تامین انرژی خود به گلوکز نیاز دارند. در بیماری دیابت، گلوکز به سلول‌های بدن نمی‌رسد! درواقع، هورمون انسولینی وجود ندارد که این قند را به سلول‌های بدن برساند. در این صورت فرد دچار گرسنگی شدید شده و حتی بسیاری از بیماران، بعد از غذاخوردن نیز، احساس گرسنگی می‌کنند.
  • افزایش تشنگی: همانطور که برای شما عزیزان توضیح دادیم؛ در این بیماری حجم ادرار به‌شدت افزایش می‌یابد. با افزایش حجم ادرار، میزان زیادی از آب بدن دفع شده و به همین دلیل، فرد احساس تشنگی زیادی می‌کند. درواقع، هر چه فرد آب می‌نوشد، سیراب نمی‌شود.

از دیگر علائم دیابت می‌توان به احساس خستگی، تغییر خلق‌وخو و کاهش وزن اشاره کرد.

علائم دیابت جوانی

این نوع از بیماری به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. از مهمترین این دلایل می‌توان به سابقه خانوادگی و ژنتیکی اشاره کرد. همچنین، عواملی مانند

سبک زندگی، چاقی و عدم تحرک نیز باعث بروز دیابت در نوجوانان می‌شود. به همین دلیل، پزشکان به والدین توصیه می‌کنند که از دوران کودکی برای فرزند خود تغذیه مناسب در نظر گرفته و او را در کلاس‌های ورزشی ثبت نام کنند. یا حداقل کودک و نوجوان خود را با بردن به فضاهایی مانند پارک تشویق به تحرک و ورزش کرده تا در آینده از بیماری‌هایی مانند دیابت، فشارخون و… در امان بماند.

بلوغ  دختران و پسران جوان با تغییرات هورمونی همراه بوده و می‌تواند مشکلاتی برای آن‌ها ایجاد کند. به‌عنوان مثال دختران ممکن است با مشکلاتی از قبیل عفونت‌های قارچی، لکه‌های پوستی و سندروم تخمدان پلی‌کیستیک مواجه شوند. این بیماری روی عضله‌سازی اثر گذاشته و میزان عضله‌سازی را به حداقل می‌رساند. همچنین، خلق و خوی نوجوانان مبتلا به این بیماری کمی تغییر کرده و ممکن است افسرده یا پرخاشگر شوند.

 نحوه تشخیص دیابت جوانی چیست؟

برای تشخیص این نوع از دیابت، پزشک از بیماری می‌خواهد تا آزمایش‌های لازم را انجام دهد. علاوه‌براین برای تشخیص عوارض دیابت نیز، پزشک آزمایش‌های خاصی را تجویز می‌کند. البته یکی دیگر از بهترین راه‌ها برای اندازه‌گیری قندخون، خرید دستگاه تست قندخون است.

با استفاده از این دستگاه‌ها شما به‌راحتی می‌توانید قندخون نوجوان خود را در منزل بدون رفتن به آزمایشگاه اندازه‌گیری کنید. درواقع، اگر به دیابت داشتن نوجوان خود شک دارید، اول می‌توانید در خانه و در حالت ناشتا در چند روز متوالی قند خون او را اندازه بگیرید.

این روزها، دستگاه‌های تست قندخون زیادی در بازار وجود دارد. بعضی از این دستگاه‌ها نیز دقیق‌تر از بقیه دستگاه‌ها هستند. اگر به دنبال خرید یک دستگاه دقیق برای تست قندخون خود هستید، خرید دستگاه تست قندخون کلورچک، بهترین گزینه برای شما به‌شمار می‌رود. این دستگاه دقت و کارایی بالایی داشته و به بهترین نحو ممکن عمل می‌کند.

در صورت ابتلا به دیابت نوع 1، بیمار باید اقدام به تزریق انسولین کند. در واقع، در این نوع از دیابت بدن قادر به تولید انسولین نبوده و انسولین مصنوعی برای تولید قندخون مورداستفاده قرار می‌گیرد. همچنین، ممکن است، پزشک شما برای کاهش سایر عوارض از داروهایی مانند متفورمین نیز استفاده کند.

برای این بیماری درمان قطعی وجود نداشته و تنها بیمار باید سبک زندگی خود را تغییر دهد. علاوه‌براین، مصرف بعضی از غذاها و یا داروهای گیاهی مانند بامیه، دارچین، مریم گلی و…می‌توانند باعث کاهش علائم قند خون شوند.

پیوند پانکراس از دیگر راهکارهای درمانی برای دیابت نوع 1 است. جدیداً برای درمان بیماران نیز از سلول‌های بنیادی استفاده می‌کنند.

درمان دیابت جوانی

دیابت جوانی چیست؟ این نوع از دیابت معمولاً از نوع دیابت نوع 1 بوده که با استفاده از دارو و تغییر سبک زندگی می‌توان آن را کنترل کرد. اهمیت چکاپ‌های سلامتی روتین به منظور پیشگیری و یا تشخیص زودهنگام دیابت بیش از پیش مشخص شده است. در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک به این بیماری در خود یا اعضای خانواده، توصیه می‌شود که به پزشک در اسرع وقت مراجعه کنید. امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم در مورد این نوع از دیابت را در نوجوانان به دست آورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *