دیابت نوع 2 چیست؟ در گذشته مانند امروز بعضی بیماریها بسیار شایع نبودند؛ بهعنوان مثال افراد از بیماریهایی مانند دیابت نوع 1 و2، فشار خون و… رنج نمیبردند.
اما این روزها به دلایل مختلفی مانند عدم تحرک، تغذیه نامناسب، استرس و بسیاری از موار دیگر افراد دچار بیماریهایی مانند فشارخون، دیابت نوع 1 و 2 میشوند. یکی از رایجترین بیماریهایی که این روزها بیشترافراد به آن مبتلا هستند؛ بیماری دیابت نوع 2 است.
این بیماری به خودی خود خطرناک نیست؛ اما در صورت داشتن بیماریهای دیگر، وجود دیابت نوع 2 درمان آنها را سخت کرده و جان شما را به خطر میاندازد.
به همین دلیل، داشتن اطلاعات کافی و خرید دستگاه تست قندخون برای شناخت و تشخیص این بیماری، عوامل ایجاد آن و راههای پیشگیری و درمان اهمیت زیادی دارند. در ادامه در مورد همه این موارد اطلاعات کاملی به دست میآورید. پس ادامه این مقاله را برای حفظ سلامتی خود از دست ندهید.
دیابت نوع 2 چیست؟
دیابت نوع 2 از آن دسته بیماریهایی است که حتماً باید آن را جدی بگیرید. در این بیماری، انسولین تولید شده توسط لوزالمعده، کار خود را به درستی انجام نداده و این عضو بدن نمیتواند به اندازه کافی انسولین تولید کند. این کار باعث بالاتر رفتن قند خون از حالت استاندارد شده و سلولهای بدن فرد نمیتوانند قند خون را از مواد خوراکی خورده شده در بدن فرد جذب کنند .
این نکته مهم را به خاطر بسپارید که در صورت عدم درمان ممکن است در آینده دچار سکته قلبی یا مغزی شوید. این نوع از دیابت به دیابت بزرگسالان نیز معروف است؛ زیرا بیشتر بزرگسالان از این بیماری رنج میبرند .
درواقع، در دیابت نوع 2 که به دیابت شیری غیروابسته به انسولین نیز معروف است؛ به تدریج، بدن توانایی تولید انسولین را از دست داده و قند خون به همین دلیل، بالا میرود .
میزان قند خون در دیابت نوع 2
میزان قند خون در دیابت نوع دو چقدر است؟ تنها با یک آزمایش ساده در منزل با دستگاه تست قند خون خانگی و یا مراکز درمانی بهراحتی میتوانید به میزان قند خون خود و دیابت 2 پی ببرید.
آزمایش موردنظر برای چکاب این بیماری آزمایش AIC است. این آزمایش برای اندازهگیری میزان قند خون در دو تا سه ماه گذشته مورد استفاده قرار میگیرد.
در صورت بالابودن آن از 6.5 درصد، فرد مبتلا به دیابت شده است. همچنین اگر آزمایشات قند خون شما در منزل و یا آزمایشگاه، میزان قند ناشتا را بالاتر از 126 میلیگرم نشان داد؛ نشانه دیابت 2 بهشمار میرود. درواقع، قند خون در حالت ناشتا باید زیر 126 بوده و افراد عادی و نرمال قند خونشان زیر 100 است.
شروع سن دیابت نوع دو چیست؟
دیابت نوع دو از چه سنی شروع می شود؟ همانطور که برای شما عزیزان توضیح دادیم این نوع از دیابت به دیابت بزرگسالان معروف است. درواقع، دیابت نوع دو بیشتر در افراد بزرگسال و بالای 30 سال رخ میدهد؛ اما این روزها شاهد بروز این نوع از دیابت در کودکان و نوجوانان نیز هستیم.
تغییر سبک زندگی، عدم تحرک، عدم خوابیدن در شب، استفاده زیاد از مواد غذایی ناسالم مانند انواع شیرینی و شکلات، استفاده از انواع فست فود و… باعث شده تا سن این بیماری کاهش یابد و حتی افراد با سن پایین نیز به آن مبتلا شوند.
علائم ابتلا به دیابت نوع دو چیست؟
بیماری دیابت نوع دو از آن دست بیماریهایی است که به سرعت خود را نشان نمیدهد. در حقیقت، ممکن است شما سالها به این بیماری مبتلا بوده، بدون این که از آن اطلاع داشته باشید. این بیماری به مرور در بدن پیشرفت کرده و تنها هنگامی شما متوجه ابتلا به آن میشوید که علائم و نشانههای آن بروز میکنند. از مهمترین این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیاز به دفع ادرار مداوم و مکرر
- تحریکپذیری و نداشتن آرام و قرار
- احساس بیحسی در نوک انگشتان دست و پا
- صرف آب زیاد و عدم برطرف شدن تشنگی
- داشتن اشتهای زیاد و عدم سیری
- نداشتن انرژی و احساس خستگی بسیار شدید
- عدم بهبود سریع زخمها و بریدگیها در بدن
- احساس خشکی در نقاط مختلف پوست بدن
- کاهش وزن بدون ورزش و رژیم
- ابتلا به عفونتهای شدید و زیاد
علت ابتلا به دیابت نوع دو چیست؟
افرادی که از این نوع از دیابت رنج میبرند دچار مقاومت به انسولین هستند. این به آن معنا است که بدن انسولین تولید کرده ولی قادر به استفاده درست از آن نیست. بعضی افراد نیز بهدلیل عدم تحرک و عدم رعایت رژیم غذایی سالم دچار این بیماری میشوند.
البته از دیگر عوامل مهم در ابتلا به این بیماری میتوان به عوامل ژنتیک و محیطی نیز اشاره کرد. در حقیقت، بدن شما برای انجام فعالیتهای مختلف به انرژی احتیاج دارد. در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بدن کربوهیدرات از غذا را جدا و تبدیل به قند میکند.
در پاسخ به این کار لوزالمعده، انسولین ترشح کرده، اما این ماده قادر به انجام فعالیتهای خود به درستی نیست. در نتیجه قند خون مدام بالا رفته و انسولین بیشتری در بدن تولید خواهد شد. ولی این انسولین قادر به ورود به سلولها بهدلیل مقاومت سلولها نیست.
عوامل خطرساز ابتلا به دیابت نوع دو چیست؟
عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، هنوز تا حدود زیادی ناشناخته هستند؛ اما تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که بعضی از عوامل روی ابتلا به این نوع از دیابت بسیار موثر هستند. از مهمترین این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1 . بازه سنی: سن از مهمترین عوامل تاثیرگذار روی احتمال ابتلا به دیابت نوع دو است. افراد سفید پوست بالای 40 سال و یا افراد سیاه پوست بالای 25 سال، معمولاً بیشتر به آن دچار میشوند.
2 .چاقی و اضافه وزن: داشتن چاقی و اضافه وزن نهتنها باعث دیابت 2، بلکه باعث بسیاری از بیماریهای دیگر نیز خواهد شد. افرادی که چربی دور شکمی دارند دیر یا زود به دیابت، فشارخون و یا سایربیماریها مبتلا میشوند.
3 .نژاد و قومیت: بعضی از نژادها نسبت به نژادهای دیگر بیشتر مستعد ابتلا به دیابت هستند.
داشتن سابقه خانوادگی و ژنتیکی: ژنها از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند. عواملی مانند سابقه خانوادگی نیز در ابتلا به دیابت نقش دارند. اگر پدر و مادر و یا سایر افراد خانواده و فامیل شما به دیابت 2 مبتلا شدهاند، امکان ابتلا شما نیز به این بیماری بسیار زیاد است. پس قبل از ابتلا به آن پیشگیری کنید.
درمان دیابت نوع دو چیست؟
پس از این که متوجه ابتلای خود به دیابت نوع دو شدید؛ باید حتماً درمانهای دارویی و غیردارویی را آغاز کنید. درمانهای دارویی زیرنظر پزشک متخصص باید شروع شوند. اما در ادامه با درمانهای غیر دارویی آشنا میشوید:
استفاده از یک رژیم غذایی سالم
ممکن است شما ندانید کدام غذاها برای شما بهتر هستند؛ به همین دلیل توصیه میکنیم برای داشتن یک رژیم غذایی سالم به متخصص تغذیه مراجعه کنید. بهعنوان مثال بعضی از میوهها، قند بسیار زیادی دارند و ممکن است شما به تصور این که این میوهها برای سلامتی شما مفید هستند، از آنها به مقدار زیاد استفاده کنید. همچنین آب میوههای طبیعی حاوی مقدار زیادی قند بوده و بهتر است خود میوه را مصرف کنید. نمک، شکر و انواع چربی مضر را در رژیم خود حذف کرده و یا به حداقل برسانید. همچنین از مصرف آردهای سفید و غلات تصفیه شده بپرهیزید.
داشتن تحرک بدنی
پیادهروی بهترین و سادهترین راه برای کاهش وزن و خلاصی از بیماری دیابت است. البته پیادهروی نهتنها برای دیابت، بلکه برای تمام اعضای بدن یک ورزش راحت و کم هزینه محسوب میشود. همچنین میتوانید در باشگاه ورزشی ثبت نام کرده و زیرنظر مربی ورزش کنید.
اندازهگیری مداوم قند خون
اندازهگیری مداوم قند خون ناشتا به شما کمک میکند تا از وجود قند خون خود آگاه شده و سریعتر برای درمان و حتی پیشگیری از آن اقدام کنید. با خرید یک دستگاه تست قند خون به همراه نوار تست قندخون کلورچک 4230 در منزل بهراحتی میتوانید قند خون خود را اندازه بگیرید. کار با این دستگاهها بسیار ساده و کم درد است. تنها کافی است سوزن را به انگشت زده و یک قطره خون روی نوار تست قند خون بگذارید. پس از قراردادن ای نوار در دستگاه میزان قند خون شما مشخص میشود. به همین راحتی!!
عدم استفاده از دخانیات و مصرف منظم دارو
داروهای گیاهی یا شیمیایی تجویز شده توسط پزشک را بهطور منظم مصرف کنید. همچنین برای اثرگذاری بیشتر داروها و بهبود سریعتر استفاده از مشروبات الکلی و استعمال دخانیات را به حداقل برسانید.
خلاصه
بیماری دیابت نوع دو چیست؟ در این بیماری، لورالمعده قادر به تولید مقدار کافی انسولین نبوده و سلولهای بدن نیز در برابر آن مقاومت نشان میدهند.
این نوع از دیابت بیشتر در بزرگسالان رخ داده ولی این روزها شاهد این بیماری در کودکان و نوجوانان نیز هستیم. مواردی مانند عدم تحرک، استفاده از غذاهای ناسالم و… باعث شده تا حتی افراد در سنین پایین نیز به این بیماری دچار شوند.
برای آگاهی از ابتلا به این بیماری میتوانید قند خون ناشتا خود را در خانه با استفاده از دستگاه و نوار تست قند خون اندازه بگیرید. اگر قند خون شما بالای 126 است باید سریعاً برای درمان اقدام کنید.
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، داشتن تحرک، تغذیه سالم و انجام منظم آزمایش قند خون در بدن است. امیدواریم با خواندن این مقاله درباره دیابت نوع دو چیست اطلاعات کاملی به دست آورید.