تغذیه مناسب برای فشارخون بالا چیست؟
فشارخون از آن دسته بیماریهایی است که در صورت عدم درمان باعث عوارض زیادی در بدن شما شده و در نهایت جان شما را میگیرد .
این بیماری به ظاهر ساده، بسیارخطرناک بوده و به همین دلیل به قاتل خاموش معروف است.
بسیاری از افراد علیرغم مصرف منظم قرصهای فشار خود باز هم دچار افزایش ناگهانی فشار خون میشوند.
پس این بیماری تنها از طریق قرص امکانپذیر نیست و باید موارد دیگری را نیز در نظر گرفت. از مهمترین موارد دیگر برای کنترل فشار میتوان به تغذیه مناسب، داشتن تحرک و کنترل استرس و خرید دستگاه فشارسنج برای اندازه گیری مرتب فشارخون اشاره کرد.
تغذیه یک عامل کلیدی در درمان و کنترل فشار بهشمار میرود؛ بهطوری که بسیاری از افراد تنها با رعایت تغذیه خود توانستهاند فشار خود را کنترل و یا کلاً از این بیماری خلاص شوند.
در این مقاله بهطور کامل با تغذیه مناسب برای فشار خون آشنا خواهید شد. پس اگر به سلامت خود فکر میکنید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
تغذیه مناسب برای فشارخون بالا چیست؟
اگر شما تغذیه خود را طبق گفتههای این مقاله رعایت کنید؛ خودتان به خوبی متوجه کاهش فشار خون خود میشوید. حتی ممکن است دکتر معالج دوز داروهای مصرفی شما را کاهش دهد. البته این نکته مهم را به خاطر بسپارید که هرگز بدون اطلاع پزشک حتی در صورت کاهش فشار، قرصهای خود را قطع نکنید. در ادامه با مهمترین توصیهها تغذیهای و مواد غذایی مناسب برای فشار خون آشنا میشوید.
دقت و بررسی کالری و مواد موجود در غذاهای مصرفی
بسیاری از افراد میوهها، غذاهای آماده و … را مصرف میکنند؛ بدون این که از میزان کالری، چربی و سدیم آن اطلاع حاصل کنند. بسیاری از غذاهای آماده و مواد غذایی که از فروشگاهها تهیه میکنید، قند و سدیم بالایی دارند. تنها کافی است که برچسب روی این محصولات را مطالعه کنید.
روی برچسب بهطور کامل میزان چربی، قند، سدیم و انرژی آن محصول آورده شده است. بسیاری از افرادی که دچار چاقی هستند و با رژیم لاغر نمیشوند؛ همان افرادی هستند که مواد غذایی را بدون توجه به برچسب یا مواد داخل آنها مصرف میکنند.
بهعنوان مثال، یک نودل آماده حاوی مقدار زیادی سدیم پنهان بوده و ممکن است شما با خوردن آن دچار افزایش فشار شوید. حتی میتوانید به کافینت مراجعه کرده و یا از دوستان خود بخواهید جدول کالری مواد غذایی را برای شما آماده کنند تا غذاهایی با کالری و سدیم زیاد مصرف نکنید.
کاهش مصرف نمک روزانه
تغذیه مناسب برای فشارخون بالا چیست؟ نمک روزانه، نمکی است که در حین آشپزی و یا صرف غذا به آن اضافه میشود. همچنین، اگر غذای خود را در رستوران و یا به صورت پرسنلی در محل کار صرف میکنید؛ باید بدانید که این غذاها نمک بسیار زیادی دارند. اگر در خانه خودتان غذا میپزید و یا برای افراد دارای فشار خون غذا آماده میکنید، حتماً به حد اعتدال در غذا نمک بریزید.
درواقع، نمک غذا باید به قدری بوده که فرد بیاشتها نشود و در عین حال فشارش نیز افزایش نیابد. سعی کنید نمک نمکدان را با چاشنیهای خوشمزه دیگر جایگزین کرده تا کمبود طعم نمک را احساس نکنید. بهعنوان مثال میتوانید غذای خود را با سبزی خوردن میل کنید و یا آبلیمو و آبغوره در غذای خود بریزید.
همچنین میتوانید سبزیهای خوش عطر مانند ریحان را خشک و روی سالاد و غذای خود بپاشید. ریحان از جمله سبزیهای موثر در کاهش فشارخون نیز است. کنسروهایی مانند کنسرو نخودفرنگی و… دارای نمک بسیار زیادی هستند.
حتماً برای استفاده مواد داخل کنسرو را داخل یک سبد توری بریزید و بگذارید در آب بمانند و سپس آنها را بشویید. این کار باعث میشود تا حجم زیادی از نمک از مواد داخل کنسرو خارج شود. میزان متعادل نمک مصرفی، حدود یک قاشق چایخوری است. دقت کنید که نمک برای بدن بسیار ضروری بوده و باید به مقدار متعادل استفاده شود. هرگز مصرف آن را بدون تجویز پزشک قطع نکنید ، شما میتوانید با داشتن دستگاه فشارخون با کیفیت بعد از بعد از صرف غذای روزانه فشار خود را برای اطمینان بیشتر اندازه بگیرید .
مصرف انواع میوه و سبزیجات
تغذیه مناسب برای فشارخون بالا چیست؟ کدام مواد معدنی باعث کاهش فشار میشوند؟ پتاسیم، منیزیم و فیبر از مهمترین موادی هستند که به کاهش و کنترل فشار خون کمک میکنند. این مواد معدنی به وفور در میوه و سبزیجات وجود داشته و به همین دلیل با مصرف میوه و سبزیجات فشار خون شما تا حد زیادی کاهش مییابد.
البته دقت کنید که خود میوه باید مصرف شود نه آبمیوه؛ زیرا آبمیوهها حاوی مقدار زیادی قند هستند. قند با تبدیل به چربی، بهطور غیرمستقیم، فشار شما را بالا میبرد.
از مهمترین مواد غذایی میتوان به سیب، زردآلو، موز، سبزی چغندر، کلم بروکلی، هویج، برگ کلم، لوبیا سبز، خرما، انگور، نخود سبز، انبه، پرتقال، هلو، نارنج، گوجهفرنگی و خربزه اشاره کرد.
مصرف پروتئینهای بدون چربی و مفید
مصرف پروتئین از مهمترین عوامل تاثیرگذار برای کاهش فشارخون است؛ ولی باید پروتئینهای مفید مصرف شوند. از مهمترین این پروتئینها میتوان به ماهی، گوشت سفید بدون چربی مرغ و بوقلمون اشاره کرد. این مواد غذایی باید به صورت آبپز و یا بخارپز مصرف شوند و از سرخ کردن آنها با روغن زیاد خودداری کنید.
از دیگر انواع پروتئین میتوان به آجیلها اشاره کرد. البته در مصرف آجیل نیز نباید زیادهروی کنید. آجیلها را در مشت خود ریخته و آن را ببندید. بدن شما دقیقاً هر روز همین قدر آجیل نیاز دارد. همچنین، آجیلها نباید شور بوده، زیرا در غیراین صورت، فشار شما را بالا خواهند برد.
از مهمترین انواع دانه آجیل میتوان به دانه کدو تنبل اشاره کرد. این دانههای کوچک سرشار از پتاسیم و منیزیم بوده و به خوبی فشار شما را کاهش میدهند. حتی در بعضی از کشورها، از روغن دانه کدو تنبل برای کاهش فشار خون استفاده میشود؛ زیرا تحقیقات نشان داده که مصرف این روغن به مقدار کم تاثیر خوبی روی کاهش فشار دارد. پسته نیز در دسته آجیلهای مفید برای فشارخون قرار میگیرد. این آجیل مفید، پتاسیم بالایی داشته و به همین دلیل در کاهش فشار خون بالا بسیار موثر عمل میکند.
مصرف حبوباتی مانند لوبیا و عدس
تغذیه مناسب برای فشار خون بالا چیست؟
فیبر، منیزیم و پتاسیم در حبوباتی مانند لوبیا و عدس بسیار زیاد است. تحقیقات دانشمندان نیز نشان میدهد که مصرف این حبوبات تاثیر زیادی در کاهش فشار خون دارد. با توجه به این موضوع توصیه میشود که حتماً استفاده متعادل از این مواد غذایی را در برنامه خود قرار دهید. البته این نکته مهم را به خاطر بسپارید که حبوبات را حتماً یک شبانهروز خیس کنید تا بعد از استفاده از آنها دچار نفخ نشوید.
عدم مصرف و یا کاهش قند و شیرینیجات
قند، شکر، انواع شیرینی و کربوهیدراتهای تصفیه نشده از مهمترین موادی هستند که بهطور غیر مستقیم باعث افزایش فشار خون شما میشوند. این مواد در بدن تبدیل به چربی شده و چربی با رسوخ در رگهای قلب، باعث ایجاد فشار خون خواهد شد.
همچنین، این مواد غذایی زمینه ابتلا به کبد چرب را فراهم میکنند. کبد چرب خود از مهمترین عوامل ابتلا به فشار خون بالا است. پس رژیم غذایی خود را رعایت کنید و از دانههای کامل و محصولات با آردهای کامل و سبوسدار استفاده کنید. همچنین، مصرف انواع قند و شیرینی را به حداقل برسانید.
مصرف لبنیات کم چرب
در پاسخ به این سوال که تغذیه مناسب برای فشار خون بالا چیست؟ باید گفت که لبنیات، مخصوصاً ماست و شیر از بهترین مواد غذایی برای کاهش فشارخون هستند. این دو ماده سرشار از کلسیم و سایر مواد مغذی بوده و باعث کاهش فشار شما میشوند.
معمولاً بیشتر پنیرها شور هستند و یا در ساخت آنها از خامه استفاده شده است. به همین دلیل، توصیه میشود از پنیرهای کم چرب و کم نمک استفاده کنید و بیشتر ماست و شیر را در برنامه غذایی خود قرار دهید. درواقع، همیشه باید لبنیات کم چرب بخرید. در صورت عدم تحمل لاکتوز از شیرهای فاقد لاکتوز استفاده کنید.
مصرف روغن زیتون و سایر روغنهای گیاهی
تغذیه مناسب برای فشار خون بالا چیست؟ روغن زیتون، روغن آفتابگردان و کانولا از بهترین روغنهای گیاهی برای کاهش فشارخون بالا هستند. روغن زیتون فرابکر خواص بیشتری داشته و بهتر است از آن استفاده کنید.
مصرف کره، روغنهای جامد، تراریخته را به حداقل برسانید، زیرا این روغنها در رگهای قلب شما رسوب کرده و همچنین باعث ایجاد کبد چرب میشوند. همه این موارد زمینهساز ابتلای شما به فشار خون بالا هستند با خرید دستگاه فشارسنج بی پی مکس و اطلاع از میزان فشارخون میتوانید به تمامی این موارد تسلط کافی را داشته باشید .
خلاصه
تغذیه مناسب برای فشار خون بالا چیست؟ این روزها کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که از بیماری فشار خون رنج نبرد. این بیماری به ظاهر ساده، باعث انواع سکتههای قلبی و مغزی و در نهایت مرگ فرد خواهد شد. به همین دلیل، پزشکان توصیه میکنند که حتماً، با استفاده از دستگاههای فشارسنج و یا مراجعه به پزشک، فشار خون بالا را شناسایی و برای درمان آن اقدام کنید.
از مهمترین راهکارهای درمانی غیر از دارو، رعایت رژیم غذایی و داشتن تغذیه مناسب است. همچنین باید مقدار نمک غذا را کاهش داده و از مواد غذایی فرآوری شده به میزان کمتر استفاده کنید. مصرف میوه و سبزیجات نیز در کاهش فشار بسیار موثر است.
در این مقاله بهطور کامل در مورد راهکارهای تغذیهای برای کاهش فشار خون به شما عزیزان توضیح دادیم. امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد تغذیه مناسب برای فشار خون بالا چیست؟ به دست آورید.