دیابت نوع یک چیست ؟ و چگونه درمان میشود؟ این نوع از دیابت یک نوع بیماری خود ایمنی بوده که در آن تولید انسولین در پانکراس صورت نمیگیرد. در این بیماری باید به صورت روزانه انسولین تزریق کرد و همچنین کنترل منظم قند خون انجام شود.
دیابت نوع 1 بیشتر در کودکان و نوجوان رخ میدهد، اما بزرگسالان نیز به این نوع از دیابت مبتلا میشوند. در صورت عدم تولید انسولین کافی، قند خون در بدن انباشته شده و باعث هیپرگلیسمی (قند خون بالا) خواهد شد.
این موضوع منجر به عدم تولید انرژی کافی برای بدن افراد میشود. حتی بسیاری از افراد در صورت عدم درمان جان خود را از دست میدهند.
نام دیگر این نوع از دیابت، دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین است. در ادامه این مقاله اطلاعات بیشتری در مورد این نوع از دیابت کسب میکنید.
تفاوت بین دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 چیست؟
تفاوت بین دیابت نوع یک و دو از مهمترین سوالاتی است که ذهن افراد را در هنگام شنیدن واژه دیابت به خود مشغول میکند.
دیابت یک و دو هر دو نوعی از دیابت هستند که تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند. در دیابت نوع دو، پانکراس قادر به تولید انسولین کافی نبوده و مقاومت به انسولین در بدن رخ میدهد. عوامل ژنیتیکی و سبک زندگی ناسالم، باعث بروز این بیماری میشود. در دیابت نوع 1 هیچگونه انسولینی در بدن تولید نشده و یک نوع بیماری خود ایمنی بهشمار میرود. دیابت نوع 1 در کودکان و نوجوانان و دیابت نوع 2 در افراد مسن بیشتر رخ میدهد.
علت ایجاد دیابت نوع یک چیست ؟
دیابت نوع 1 به دلیل حمله اشتباه سیستم ایمنی به سلولهای بتا در لوزالمعده ایجاد میشود. این سلولها مسئول تولید انسولین هستند که برای کنترل قند خون ضروری است. آسیب به این سلولها باعث نقص در تولید انسولین میشود. علت دقیق این حمله هنوز مشخص نیست، اما ترکیب ژنتیک و عوامل محیطی در این موضوع نقش دارند. افراد با تاریخچه خانوادگی دیابت، افرادی که با عوامل محیطی نظیر عفونتها ممکن است بیشتر به دیابت مبتلا شوند.
آشنایی با علائم دیابت نوع یک
علائم این نوع از دیابت کم کم شروع شده و به مرور زمان شدیدتر خواهد شد. مهمترین علائم این نوع از دیابت عبارتند از:
- خستگی شدید
- تاری دید و دوبینی
- داشتن تکرر ادرار
- تشنگی بیش از اندازه
- گرسنگی بیش از اندازه
- بی حسی دست یا پا
- انواع عفونتهای قارچی واژن
- کاهش وزن بیدلیل
- عدم بهبود زخمها به سرعت
اگر شما یا اعضای خانوادتان از این علائم رنج میبرید، سریع به پزشک مراجعه کرده تا دچار اتفاقات ناگوار نشوید.
در صورت عدم تشخیص، عارضهای به نام کتواسیدوز رخ داده که زندگی شما و فرزند شما را تهدید میکند. حتی ممکن است در صورت عدم تشخیص سریع دچار عوارضی مانند گیجی، خواب آلودگی، تهوع و استفراغ، درد شکم (معده)، نفس با بوی میوه، از دست دادن هوشیاری، تنفس سریع و پی در پی شوید.
تشخیص دیابت نوع یک
از کجا بفهمیم دیابت نوع 1 داریم؟ تشخیص این بیماری زیاد مشکل و سخت نبوده و شما میتوانید از روشهای زیر به وجود آن پی ببرید.
- آزمایش قند خون: در این آزمایش باید ناشتا باشید تا نتایج به صورت دقیق مشخص شود.
- آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1c): در صورت مشاهده دیابت در نتایج آزمایش، پزشک، برای شما این آزمایش را تجویز میکند. این آزمایش نشاندهنده، قند خون شما در سه ماه گذشته است.
- آزمایش آنتی بادی: آزمایش آنتی بادی نشان میدهد که شما به دیابت نوع 1 مبتلا هستید یا نوع 2.
- آزمایش در منزل: اگر شما هم از جمله افرادی هستید که محیط بیمارستان و یا مراکز درمانی را بهعلل مختلف دوست ندارید، میتوانید از دستگاه تست قند خون خانگی استفاده کنید. تنها کافیست برای این دستگاهها نوار تست بخرید. خرید نوار تست قندخون یورایت مدل td-4279 به شما کمک میکند تا دقیقتر نتایج آزمایش خود را بگیرید.
آشنایی با عوارض دیابت نوع یک
دیابت نوع 1 به بسیاری از قسمتهای بدن در صورت عدم مدیریت و تشخیص به موقع آسیب میرساند. از مهمترین این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتلا به انواع سکته مغزی و قلبی
- مشکلات چشمی
- مشکلات پا
- بیماری قلبی
- فشارخون بالا
- بیماری کلیوی
- مشکلات بهداشت دهان و دندان
- نوروپاتی مرتبط با دیابت (آسیب عصبی)
- بیماری های پوستی
آشنایی با درمان دیابت نوع 1
در صورت تشخیص دیابت نوع 1، تزریق انسولین به بدن ضروری است تا به بدن کمک شود قند خون را مدیریت کند. روشهای دیگر نیز ممکن است برای کنترل علائم دیابت نوع 1 مؤثر باشند و این امکان را به شما میدهند که به سرعت مسیر درمان این نوع دیابت را طی کنید. اگر به دنبال معرفی روشهای درمان دیابت هستید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انسولین: افراد مبتلا به دیابت نوع یک نیاز به تزریق روزانه انسولین دارند. برخی از افراد از پمپ انسولین استفاده میکنند که این پمپ انسولین را به صورت زیرجلدی به بدن تزریق میکند.
- رژیم غذایی و ورزش: برای نگهداشتن سطح قند خون، افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید وعدهها و میان وعدههای منظمی داشته باشند. متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند تا برنامه غذایی مناسبی برای مدیریت قند خون داشته باشید. همچنین، ورزش نقش مهمی در کاهش سطح قند خون ایفا میکند، و ممکن است نیاز باشد میزان انسولین را با توجه به سطح فعالیت ورزشی تنظیم کنید.
خلاصه
دیابت نوع یک، یکی از انواع بیماری دیابت بوده که نوعی بیماری خود ایمنی نیز بهشمار میرود. در این بیماری، اصلاً انسولین در بدن تولید نشده و فرد باید به صورت روزانه و چند بار در روز انسولین تزریق کند.
این بیماری به دلایل مختلف رخ میدهد و معمولاً بین کودکان و نوجوانان شایع است. البته افراد بزرگسال نیز به این بیماری دچار میشوند. تفاوت این بیماری با نوع 2 در میزان انسولین است. در نوع دیابت نوع دو اندکی انسولین در بدن تولید شده و بدن درواقع، نوعی مقاومت به تولید انسولین نشان میدهد ، برای تشخیص دیابت میتوانید با خرید دستگاه تست قندخون و استفاده از نوار یورایت سبز آن را تشخیص دهید .
دیابت نوع دو در بزرگسالان شایع است. درواقع، در پاسخ به این سوال که دیابت نوع 1 در انتظار چه کسانی است؟ باید گفت بیشتر کودکان و نوجوانان. امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره دیابت نوع 1 را به دست آورید.